دامنه چیست؟
دامنه به زبان ساده همون آدرس اینترنتی هست که سایت شما به اون اسم شناخته میشه. این آدرس منحصر به فرده و هر چقدر سادهتر باشه بهتره چون باعث میشه مخاطبان راحتتر سایت مورد نظر رو پیدا کنن و در نتیجه کاربرهای بیشتری وارد سایت بشن.
دامنه ها شامل سه بخش هستند: www ، نام یا domain name و پسوند یا Top-Level Domain
بخش اول مخفف world wide web هست
نام دامنه همون اسم سایت شما هست و در صورتی که این نام آزاد باشه و قبلا توسط شخص دیگهای خریداری نشده باشه برای انتخابش محدودیتی وجود نداره. تنها مسئله اینه که این اسم باید سرهم نوشته شده باشه. البته ما میتونیم کلمات رو با خط فاصله ( – ) از هم جدا کنیم.
در فضای اینترنت بسته به نوع کار و در مواردی کشوری که سایت در اون قرار داره پسوندهای مختلفی برای ثبت دامنه وجود داره و هر پسوند به مفهومی خاص اشاره میکنه. همهی کشورها هم برای خودشون پسوند دارن مثلir که پسوند ایران، tr پسوند ترکیه، us پسوند آمریکا، یا au که پسوند استرالیاست. از طرفی gov که نهادهای دولتی ازش استفاده میکنن یا Edu که موسسات آموزشی به کار میبرن یا com که مخفف commercial به معنی تجارته و یک پسوند دامنه جهانی به حساب میاد.
پسوند دامنه جهانی؟
مثل زبان انگلیسی که یک زبان جهانی هست ما دامنه هایی داریم که در تمام نقاط جهان ازشون استفاده میشه و فرقی نداره سایت مورد نظر تو کدوم کشور باشه.
هر کدام از دامنه های جهانی هم به یک مفهوم خاص اشاره میکنن که تو جدول پایین بهشون اشاره کردیم.
.com
محبوبترین پسوند دامنه اینترنتی برای کسبوکارهای آنلاین.
وبسایت ما، وبسیتو هم از دامنه com. استفاده میکنه
.net
مخفف واژه network به معنای شبکه. اگر یک کسبوکار گسترده دارید ثبت این پسوند دامنه بهتون توصیه میشه
.ir
اگر کسبوکارتون ایرانیه این پسوند دامنه رو فراموش نکنید
.org
مخفف واژه organization به معنی سازمان مناسب برای سازمانها و موسسات آنلاین
.co
بهترین پسوند دامنه برای راهاندازی وبسایت شرکتی
.shop
بهترین پسوند دامنه برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی
.blog
پسوند دامنه مناسب برای راهاندازی وبلاگهای شخصی و سازمانی
.online
محبوبترین پسوند دامنه NetTLD که میتونید ثبت کنید
.info
مخفف واژه information به معنی اطلاعات مناسب برای وبسایت هایی که با امر اطلاعرسانی مرتبط هستند.
.ac
مخفف واژه academy در لغت یعنی موسسه آموزشی که برای موسسات آموزشی از آن استفاده می نمایند. ثبت این دامنه فقط برای دانشگاه ها و مراکز و موسسات آموزشی یا پژوهشی امکان پذیر هست.
.edu
مخفف واژه Education به معنی آموزش .مناسب برای ارگان های آموزشی مثل آموزش و پرورش.
.biz
مخفف واژه business در لغت یعنی تجارت . دامنه مناسب برای کسب و کارها.
.gov
مخفف واژه Government به معنی دولت یا دولتی که برای وبسایت نهادهای دولتی کشور ها استفاده میشه
پس ما متوجه شدیم که هم دامنه بینالمللی داریم و هم دامنه ی ملی و همینطور امکان ثبت دامنه هایی با پسوند فارسی.
باید به این نکته توجه کنید که دامنه های بینالمللی از نظر نتیجه تفاوت عمدهای به جز اختلاف قیمت با هم ندارن اما دامنه ی com به خاطر محبوبیت زیادی که در کشورهای مختلف داره شاید گزینهی مناسب برای یک سایت باشه.
فرق دامنه ملی و بین المللی
سئو
دامنه های ملی در جستجو های محلی یعنی همون کشور از نظر سئو (Seo) یا همون بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو که رتبهی بهتری تو سرچ گوگل داشته باشیم کمی نتیجه بهتری دارند.
تحریم و بسته شدن
تقریبا تمام شرکتهای ایرانی نماینده یکی از شرکتهای سرشاخهی ثبت کننده دامنه که بهشون ریجستر گفته میشه هستند. در طول سالهای اخیر بعضی از ریجسترهای مشهور ایران رو تحریم کردند و به نمایندگان ایرانی در حدی که بتونن دامنه ها رو به سیستم دیگهای منتقل کنند وقت دادن. اما اگر ما به هر دلیل قوانین بینالملل رو نقض کنیم و شرکتی ازمون شکایت کنه ریجستر ممکنه دامنه رو ازمون بگیره تا زمانیکه ما عدم جرم یا نقض قانون رو اثبات کنیم. این موضوع درباره دامنهی ملی هم صادقه و اگر نقض سیاسی، امنیتی و… انجام بدیم دامنه تا زمان پیگیری نهایی مراجع قضایی ازمون گرفته میشه.
از این نظر هر دو دامنه تقریبا امتیاز برابری دریافت میکنن.
هزینه
دامنه های بینالمللی با نرخ دلار روز محاسبه میشن ولی دامنه ی ملی با واحد پول هر کشور حساب میشه بنابراین به مراتب از دامنه های بینالمللی ارزونتره و سالانه حدود 20 هزار تومن قیمت داره. پس از نظر هزینه دامنه ی ملی به صرفه تره.
دامنه های رایگان
دامنه های رایگان با پسوندهای cf, ga, ml, tk, gg وجود دارند که با یک ثبت نام ساده میتونین ازشون استفاده کنین. اما این نکته رو در نظر بگیرین که بهتره به این نوع دامنه ها اعتماد نکنید چون امنیتی از نطر مالکیتشون ندارید و از نظر ابزارهای سئو و گوگل معتبر و قابل اعتماد نیستند.
برای پروژه های تستی میتونید از سایت www.dot.tk استفاده کنید تا یک دامنه ی رایگان داشته باشید.
چطور اسم مناسبی برای دامنه انتخاب کنم؟
اینکه چه اسمی برای دامنه ی سایتتون انتخاب میکنید از اصلیترین بخشهای راه اندازی یک وبسایته و اولین قدم برای افزایش بازدید سایت و سئو برای افزایش بازدید و رتبه سایتتون به شمار میاد. چون فقط یکبار این پروسه رو انجام میدین پس بهتره به این نکات توجه کنید:
- نام دامنه درست نوشته بشه و املای سادهای داشته باشه.
- نام دامنه به درستی تلفظ بشه.
- نام دامنه بهتره تک کلمهای باشه.
- نام دامنه با فعالیتتون مرتبط باشه.
- نام دامنه آینده دار باشه.
- نام دامنه منحصر به فرد باشه و تا حد امکان تشابه زیادی به برندهای معروف نداشته باشه.
- نام دامنه تا حد امکان بدون خط فاصله یا اعداد و ارقام باشه.
- نام دامنه تا جای ممکن فاقد حروف تکراری باشه.
چطوری دامنه بخریم؟
همونطور که در ابتدا اشاره کردیم برای انتخاب یک دامنه ی مناسب باید از همون اول بررسی کنید که نام دامنه ی مورد نظرتون آزاده یا نه. واضحه که شما قادر به تهیه دامنه ای که قبلا توسط شخص دیگهای خریداری شده نخواهید بود. معمولا شرکتهایی که خدمات دامنه و سرور ارائه میدن قابلیت آنلاینی دارن که با استفاده ازش میتونین بررسی کنید دامنهی مورد نظرتون آزاده یا نه.
نحوهی خرید دامنه
با یک جستجوی ساده به هزاران سایت میرسید که خدمات دامنه و سرور ارائه میدن. اما احتیاط کنید! بعضی از سایتها دامنه رو به نام خودشون ثبت میکنن و در شرایطی که دامین شما برای مشتریان شناخته شده اون ارو ازتون میگیرن و ناپدید میشن! پس فریب قیمتهای پایین رو نخورید! مالکیت دامنه 12 ماهه هست و بعد از یک سال شرکت با شما تماس میگیره تا بدونه قصد تمدید دامنه تون رو دارید یا نه. بیشتر شرکتها تا یک ماه بعد از اتمام این زمان، مالکیت رو برای شما حفظ میکنند تا زمان کافی برای تمدید رو داشته باشید.
بهترین سایتهای خرید دامنه
در ادامه چند سایت برای خرید دامنه که خدمات خوبی ارائه میدن رو معرفی میکنیم. دقت کنید که این سایتها صرفا جهت معرفی در اینجا آورده شدند.
- سامانهی نیک nic.ir برای دامنه ی ir.
- Godaddy.com برای دامنه های بین المللی در صورتی که حساب ارزی دارید.
- Iranserver.com برای دامنه های بین المللی در صورتیکه حساب ارزی ندارید.
جمع بندی
در این مقاله به تعریف دامنه پرداختیم و دربارهی نحوه خرید دامنه، پسوند جهانی، تفاوتهای دامنه ملی و جهانی، دامنههای رایگان و نحوهی انتخاب نام مناسب برای دامنه صحبت کردیم.
دامنه بخش جدایی ناپذیر وبسایت ماست و هر چقدر بیشتر به نام انتخابی و امنیتش اهمیت بدیم کاملا به نفع خودمون خواهد بود.